Doprinos razvoju društvenih istraživanja u Srbiji

Stjepan GredeljDR STJEPAN GREDELJ (1953-2012), sociolog, naučni savetnik, dragi prijatelj i kolega, dao je neprocenjiv doprinos razvoju društvenih istraživanja u Srbiji, kao i utemeljenju Biroa za društvena istraživanja.

 

Rođen je 1953. godine u Skoplju, a osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1978. god.), gde je kasnije i magistrirao(1985.) i doktorirao (1993. god.).

 

Gredelj je od 1982. bio zaposlen u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, čiji je bio i direktor od 2003. godine. Bio je urednik edicije Istraživanja u Istraživačko-izdavačkom centru Saveza socijalisticke omladine Srbije, glavni i odgovorni urednik časopisa “Sociološki pregled”, kao i časopisa “Filozofija i društvo”.

 

Članstvo u Savetu za borbu protiv korupcije uzima 2003.godine. Ucešce u radu Saveta za Gredelja je bila “neopoziva moralna obaveza“.

 

Gredelj je bio i jedan od osnivača prve nevladine naučno-istraživacke agencije za primenjena sociološka, politikološka i medijska istraživanja „Argument“.

 

U njegovoj bogatoj i raznovrsnoj profesionalnoj karijeri treba izdvojiti stručnost u oblasti analize medija i sociologije politike, kao i u istražvanjima javnog mnjenja, političke kulture, promenama u vrednosnom sistemu, položajem i ulogom sindikata.

 

Svoj veliki talenat, analiticku oštrinu i pronicljivost pokazao je u preko pedeset objavljenih naučnih radova (knjiga, zbornika i časopisa) u zemlji i inostranstvu.

 

Tema profesionalnog integriteta i borbe protiv korupcije je ono što je spajalo Gredelja i nas. Svoju punu podršku dao je BIRODI projektu “Izgradnja sistema integriteta u profesiji”, u okviru kog je nastala studija „Profesija – izmedu korupcije i integriteta“ čiji je Gredelj koautor.

 

Saradnja sa Stjepanom trajala je od osnivanja Biroa za društvena istraživanja. U toj saradnji dobijali smo znanje, izazove i podršku što nas je stimulisalo da dajemo najbolje od sebe u stručnom i etičkom smislu.
Zdravstveno stanje je sve manje omogućavalo da bude aktvno uključen u projekat, ali njegovo mentorstvo i evalucija su davali uvek vrednost više svim realizovanim projektima.
Mediji i javno mnjenje bili su središne tačke Gredeljevog naučnog, ali i društvenog angažmana. Kao jedan od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti bio je začetnik prakse praćenja izveštavanja medija u izbornim kampanjama i o bitnim društvenim fenomenima. Biro za društvena istraživanja duguje neizmernu zahvalnost za priliku da sa Dr Gredeljem radi na unapređenju ove, za društvo u medijskoj i političkoj tranziciji, veoma bitne delatnosti.

 

Svojim istraživačkim umećem, savešnošću i posvećenošću, entuzijazmom i snažnom radnom energijom ostavio je dubok trag u sociološkoj nauci i srpskom društvu. Nesebično deleći svoje ogromno znanje i iskustvo i šireći kritički duh sebe je postavio kao uzor kolegama istraživacima.

 

Ponosni smo što smo kao prijatelja i saradnika imali građanina i naučnika Stjepana Gredelja koji nam je ostavio u amanet da su znanje, hrabrost i istrajni  građanski aktivizam neodvojivi elementi u borbi za društvo po meri čoveka.