Pad u borbi protiv korupcije

Pad u borbi protiv korupcije

Borba protiv korupcije ove godine u najvećem broju lokalnih samouprava je u odnosu na prošlu godinu doživela pad, koji je ujedno i najveći u poslednje 4 godine.

 

Od tog trenda se mogu izuzeti jedino Niš i Ub

 

Prema izveštaju Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) podaci se odnose na gradove i opštine u kojima je usvojen Lokalni plan za borbu protiv korupcije.

 

Na osnovu četvorogodišnjeg iskustva Biroa na polju razvoja antikorupcijskih mehanizama i aktivnosti na lokalnom nivou može se zaključiti da su ključ za uspešnu borbu protiv korupcije integritet pojedinca, slobodni mediji, antikorupcijska tela sa republičkog nivoa…

 

Kako je saopšteno na godišnjoj konferenciji BIRODI-ja u Beogradu, ovogodišnja priznanja za borbu protiv korupcije dobiće kao uzbunjivači, Nada Cerić, acionarka C marketa-a, Slobodan Jovanović, takođe akcionar C market-a, Negoslav Jovičić, akcionar Tamnavac Ub-a.

 

U kategoriji profesija, godišnje priznanje BIRODI-ja dobiće novinarka Tamara Skroža, zatim lokalni antikorupcijski forum Niš u kategoriji „lokalna antikorupcijska tela, kao i Dijalog.net u kategoriji mediji, te Udruženje akcionara Robnih kuća Beograd u kategoriji udruženja.

 

Ukazujući da se izuzev Niša i delimično Uba, u ostalim gradovima korupcija vratila na nivo pre usvajanja Lokalnog plana,

 

Biro za društvena istraživanja dao je preporuku nadležnim organima lokalnih samouprava da ti planovi kao nadležna tela ne funkcionišu, ista rasformiraju i izaberu nove.

 

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=12&dd=11&nav_category=12&nav_id=935112

Share this post


Pretraži