Partije kamen temeljac korupcije

Partije kamen temeljac korupcije

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Pavle Dimitrijević rekao je da su stranke jedan od glavnih kamena-temeljaca korupcije.

 

„Političke partije ili nemaju mehanizme, ili su neefektivnog karaktera u borbi protiv korupcije, a u okviru stranaka postoje i dve vrste otpora prema tome: strah šta će to doneti i da li će unutar stranke izazvati podele“, rekao je direktor programa Biroa „Društvo protiv korupcije“, Zoran Gavrilović.

 

Istakao je da postoji i jaka centralizacija stranačkog odlučivanja, te da svaka od partija smatra da se korupcija može smanjiti kroz reforme pravosuđa.

 

Biro za društvena istraživanja je formulisao i predloge za unapređenje integriteta političkih stranaka, među kojima formiranje etičkog tela stranke i komisije za integritet, izmene antikorupcijskih zakona.

 

Istraživanje je obuhvatilo 15 stranaka u Srbiji – Srpsku naprednu stranku, Demokratsku stranku, Demokratsku stranku Srbije, Socijalističku partiju Srbije, Novu stranku, Socijaldemokratsku stranku, Savez vojvođanskih Mađara, Srpski pokret obnove, Liberalno demokratsku partiju, Demohrišćansku stranku Srbije, Partiju za demokratsko delovanje, Komuniste Srbije, Demokratsku levicu Roma, Rusku stranku i Dveri.

 

BIRODI je istraživanje sproveo u drugoj polovini 2014. godine, u saradnji sa Fondacijom „Konrad Adenauer“.

 

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=12&dd=08&nav_category=12&nav_id=933770

 

Share this post


Pretraži