Srpski mediji površno izveštavaju o korupciji

Srpski mediji površno izveštavaju o korupciji

BEOGRAD –Izveštavanje o korupciji u srpskim medijima je veoma zastupljeno, međutim, ono je prevashodno informativnog karaktera i nedostaje mu analitički i istraživački pristup, zaključak je dvomesečnog praćenja rada medija koje je sproveo Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

 

Prema rečima glavnog analitičara BIRODI-ja Zorana Gavrilovića, uočeno je da mediji samo informišu o slučajevima korupcije, dok se o borbi protiv nje, zaštiti uzbunjivača i antikorupcijskim merama izveštava veoma malo i neanalitički.

 

„U polju korupcije najviše je izveštaja o zloupotrebama u javnom sektoru, iako se čuvene 24 privatizacije nalaze u privatnom sektoru. U značajnom broju medijskih izveštaja ima nepotpisanih tekstova, kršenja pretpostavke nevinosti i drugih etičkih standarda. Ima malo priloga na temu izgradnje pravnog okvira. Nismo našli nijedan tekst koji bi se analitički bavio strategijom borbe protiv korupcije”, poručio je Gavrilović.

 

On je dodao da je istraživanje pokazalo fenomen zamene istraživačkog novinarstva senzacionalizmom, što dovodi do toga, kako kaže, da se stvara sumnja da li neko „gura” određene slučajeve kroz medije.

 

„Ta vrsta zamene istraživačkog novinarstva za senzacionalizam može biti kontraproduktivna po borbu protiv korupcije. Primer je slučaj Miroslava Miškovića, u kojem su ispitanici znali svega 30 odsto od onoga za šta je optužen, a da čak 60 odsto njih smatra da je on kriv”, rekao je Gavrilović.

 

Izvor: http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/BIRODI-Srpski-mediji-povrsno-izvestavaju-o-korupciji.lt.html

 

Share this post


Pretraži