15 minuta sa Pavlom Dimitrijevićem BIRODI

15 minuta sa Pavlom Dimitrijevićem BIRODI

JV: U poslednjih godinu dana dosta se priča o borbi protiv korupcije. Pale su čak, što bi se reklo, i neke krupne zverke. Miroslav Miškovic je u pritvoru, otvoren je postupak u slučaju Milana Beka. Međutim, na lokalu se stiče utisak da nema toliko aktivnosti u vezi sa borbom protiv korupcije- Čak, iskustvo Južnih vesti pokazuje da u poslednjih desetak godina nikad nije bilo teže doći do informacije o trošenju novca poreskih obveznika. Razgovaramo sa Pavlom Dimitrijevićem, izvršnim direktorom Biroa za društvena istraživanja. Gospodine Dimitrijeviću, ima li zaista želje u Srbiji da se bori protiv korupcije?

 

Dobar dan. Rekao bih da želje medu građanima, udruženjima građana, različitih pokreta ima sve više i da građani polako, ali sigurno shvataju da ne može više da se sedi skrštenih ruku i da se očekuje da ce se stvari po inerciji rešavati same od sebe, tako da incijativa za borbu protiv korupcije ima sve više, definitivno.

 

JV: Ima je među građanima, a šta je sa političarima? Šta je sa onima koji donose odluku o tome?

 

Pa, rekao bih da je situacija ovde malo uzročno – posledično vezana. Političari, odnosno institucije ce raditi svoj posao sve više i sve bolje u onoj meri koliko građani, prosto, budu tražili svoja prava i podsecali koje su sve obaveze koje institucije treba da rade, pogotovu ako govorimo o efikasnosti samih institucija. Neki primeri koji postoje u poslednjih godinu – godinu i po dana, kazuju da ipak institucije rade sve više svoj posao i da, negde, poverenje ljudi raste, iako ima nekih razočaravajućih primera.

 

Izvor: http://www.juznevesti.com/15-minuta/Pavle-Dimitrijevic.sr.html

Share this post


Pretraži