BIRODI preporuke za smanjenje posledica pandemije COVID-a 19

BIRODI preporuke za smanjenje posledica pandemije COVID-a 19

Kao organizacija koja promoviše integritet u drustvu, Biro za društvena istraživanja u okviru razgovora o merama smanjenja negativih efekata pandemije COVID-a 19 na osnovu  online istraživanja koje je BIRODI sproveo u proteklih 10 dana predlaže Vladi Srbije da svoje mere donose u formi Zakon o državnoj pomoci u vreme i posle pamdemje virusa COVID-a 19, koji bi usvojila Skupstina Srbije na online sednici.

Zakonom bi se pred ostalog:

– Osnovalo telo za monitoring realizacije ekonomskih mera čiji će članovi biti: najeminentniji stručnjaci iz oblasti ekonomije,prava, revizije, socilogije društvenog razvoja, narodni poslanici svih poslaničkih grupa i predstavnici Državne revizorske institucije.

– Izvršila poreska stimulacija industrijske participacije, odnosno radničkog akcionarstva.

– Uvela kao obaveza potpisivanje Klauzule o integritetu primaoca državne podrške i kojom bi se obavezali da će uspostaviti procedure koje će garantovati poštovanje zakona i primenu praksi etičkog poslovanja.

Donošenjem zakona u Skupštini Srbije čuva vladavina prava i garantuje pravna sigurnost poslovanja u Srbiji.

Predložene mere obezbedjuju transaprentnost i učinkovitost državne pomoći. Promocijom industrijske participacije vrši se podela odgovornosti u između sveta kapitala i rada.

Istovremeno, ovo je prilika da se dodela državne pomoći privatnom sektoru iskoristi za uspostavljanje antikoruptivnih i etičkih mehanizama na nivou privatnog sektora čime se stvaraju uslovi za održiv ekonomski i društveni razvoj Srbije.

Puko seljenje kapitala iz javne u privatnu sferu, a bez uspostavljanja mehanizama nadzora i integriteta primaoca državne pomoći može dovesti do urušavanja, a ne stvaranja uslova za prevazilaženje posledica epidemije COVID-a 19.

Share this post


Pretraži