Koji veliki izvor korupcije Vucic još nije ni pipnuo?

Koji veliki izvor korupcije Vucic još nije ni pipnuo?

Borba protiv korupcije, koja je, prema rečima Aleksandra Vučića, najveći test za Vladu, do sada je bazirana na 24 sporne privatizacije. Malo je, međutim, učinjeno na suzbijanju političke korupcije, koja potiče iz stranaka, a akcioni plan za borbu protiv korupcije, prema nekim mišljenjima, samo je vrsta legalizacije ove pojave na lokalu.

 

Vučić je juče na otvaranju javne rasprave o Akcionom planu nacionalne strategije za borbu protiv korupcije rekao da ce biti uveden jasan proces praćenja prihoda javnih funkcionera koje kadriraju stranke, ustanovljen sistem izbegavanja sukoba interesa, kao i sistem kontrole rada funkcionera. Da bi bio ostvaren cilj – zemlja bez korupcije i kriminala – borba protiv korupcije, kako je rekao, mora da bude neselektivna. Na javnoj raspravi su bili i Majkl Kirbi, ambasador SAD, i Nikola Selaković, ministar pravde.

 

Protiv političke korupcije, prema rečima Zorana Gavrilovića iz Biroa za društvena istraživanja, moguće bi bilo boriti se jedino ako bi stranke imale “planove integriteta”. To bi značilo da stranka, ako želi da dobije novac iz budžeta, mora da ima sredstva za borbu protiv korupcije.

 

– Predložili smo da to uđe u nacrt akcionog plana, ali je radna grupa to odbila – kaže Gavrilovic.

 

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/393661/Koji-veliki-izvor-korupcije-Vucic-jos-nije-ni-pipnuo

Share this post


Pretraži