Podrška civilnom društvu u Crnoj Gori

Podrška civilnom društvu u Crnoj Gori

Povodom aktuelnih predizbornih, izbornih i postizbornih dešavanja u Crnoj Gori, kao i napora organizacija civilnog društva, a posebno MANS-a iz Podgorice, da kroz podnošenje krivičnih prijava i javno delovanje pozovu institucije da odgovorno i u skladu sa zakonom rade svoj posao na utvrđivanju zloupotreba i nepravilnosti u (pred)izbornom procesu, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pruža punu podršku borbi za pravo da se institucije i pojedinci na javnim funkcijama prozovu i pozovu na odgovornost.

 

Poslednja izborna dešavanja u Crnoj Gori, ali i nedavna u Srbiji pokazuju da su izborni procesi u ovim zemljama još „na staklenim nogama“ i da pate od hronične opasnosti masovnih zloupotreba različitih vrsta od stranaka koje vrše vlast. Utvrđivanje odgovornosti javnih funkcionera, ocena rada institucija i informisanje javnosti o slučajevima kršenja zakona u različitim oblastima upravo predstavljaju glavne izazove i zadatke za sve organizacije civilnog društva.

 

Izborni proces je u svakoj zemlji jedan od temelja demokratije i ispit za sve institucije i vladavinu prava uopšte. U situaciji kada su institucije u Crnoj Gori svojim(ne)činjenjem dovele u pitanje svoj integritet i nezavisnost i izazvale sumnju u otvoreno favorizovanje i delovanje u pravcu stranke koja dominantno vrši vlast, uz značajan broj svedoka i dokaza koji se svakodnevno pojavljuju u sve većoj meri, građanski protesti i sve vrste javnog pritiska predstavljaju legitimno sredstvo odbrane demokratije, uz nastavak borbe kroz institucije.

 

U tom smislu, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) poziva organizacije civilnog društva iz Srbije i regiona da, u meri u kojoj je to potrebno i moguće, podrže i pomognu civilnom sektoru u Crnoj Gori u borbi za uspostavljanje vladavine prava i demokratskih vrednosti, a ne „zakona jačeg“.

 

Share this post


Pretraži