Uzbunjivači i dalje bez zaštite

Uzbunjivači i dalje bez zaštite

Bivši upravnik niškog zatvora Živorad Branković ukazivao na korupciju u toj ustanovi. Potvrđeno rešenje o penzionisanju, iako je ranije proglašeno za nelegalno.

Ministarstvo pravde nedavno potvrdilo rešenje o njegovom penzionisanju iako su Upravni sud i vladina Žalbena komisija proglasili nezakonitim prvobitno rešenje, koje je potpisala tadašnja ministarka Snežana Malović.

 

Živorad Branković je, kao upravnik niškog zatvora, sa još desetoro zaposlenih pre dve godine ukazao na unutrašnji kriminal, razne malverzacije i primanje mita u ovom zatvoru. Posebno je skrenuo pažnju da iz robnih rezervi nedostaju 142 tone lima za proizvodnju bojlera u zatvorskoj radionici. Protiv pet radnika podneo je krivične prijave, a protiv 59 pokrenuo disciplinski postupak.

 

Iako je bio više puta nagrađivan zbog zasluga, prevremeno je penzionisan iako su Upravni sud i vladina Žalbena komisija prvobitno rešenje koje je potpisala tadašnja ministarka Snežana Malović, proglasili nezakonitim. Branković je, kako kaže, želeo da u granicama svog delanja pomeri to da bar u niškom zatvoru ne budu primedbe od strane EU. „To je bila moja misija, vizija i želja“, kaže Branković. Bivši upravnik nije dobio status uzbunjivača, jer je već bio penzionsan kada ga je zatražio.

 

Izvor:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=09&dd=30&nav_category=12&nav_id=759481

 

Share this post


Pretraži