Vrh „istraživačkog“ novinarstva u Srbiji

Vrh „istraživačkog“ novinarstva u Srbiji

„Koja je američka nevladina organizacija dala srpskim NVO 730.000 dolara?“

 

Na listi onih koji su dobili pomoć su Fond za humanitarno pravo, Jukom, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za evro-atlantske integracije, Biro za društvena istraživanja, Inicijativa mladih za ljudska prava, Zaječarska inicijativa, ali i Peščanik i E-novine.

 

Nevladina organizacija “Nacionalna zadužbina za demokratiju” (National Endowment for Democracy) iz SAD objavila je na svojoj internet prezentaciji koliko su novca donirali nevladinim organizacijama i pojedinim medijima u Srbiji u toku prošle godine, i po tom izveštaju ova organizacija poklonila pomenutima u našoj zemlji nešto više od 730.000 dolara!

 

U pomenutom izveštaju se nalazi spisak svih doniranih organizacija, suma koja je donirana, kao i obrazloženje za donirani novac. Najviše je dobila organizacija koja je nepoznata široj javnosti, “M.E.S.A 10″, kojoj je donirano 55.000 dolara. U obrazloženju se navodi da je ovo organizacija koja će “promovisati demokratske vrednosti, ojačati debatne veštine i ohrabriti nezavisno i kritičko mišljenje među studentima u Srbiji.

 

– U partnerstvu s dva Univerziteta iz Srbije i dva iz Slovačke, ova organizacija će uraditi niz predavanja i sprovesti debatu na temu evroatlantskih integracija, s posebnim akcentom na članstvo u NATO. Oko 800 studenata će direktno ili indirektno učestvovati u programu – piše u obrazloženju.

 

Na drugom mestu po količini doniranog novca je “Birodi”, odnosno Biro za društvena istraživanja, koji je dobio 49.500 dolara.

 

– Novac se donira za praćenje i evaluaciju kvaliteta medijskog izveštavanja o pitanjima u vezi sa korupcijom – stoji na sajtu NED-a.

 

Istu količinu novca je dobila i “Zaječarska inicijativa”, dok je “Inicijativa mladih za ljudska prava” dobila 49.000 dolara.

 

Po 47.000 dolara su dobili Fond za humanitarno pravo i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), a 39.000 dolara Centar za razvoj civilnog društva i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije i radio emisija “Peščanik”.

 

U sledeću grupu ulaze oni koji su dobili 38.000 dolara, a to su “Centar za kulturnu dekontaminaciju” i “Centar za evro-atlantske integracije”.

 

U izveštaju NED-a se navodi da je YUKOM dobio 35.500 dolara, internet portal E- Novine 35.000 dilara, Nezavisno udruženje novinara Vojvodine 33.600 dolara, Organizacija “Simplicity” iz jugoistočne Srbije 31.000 dolara, “CRD” 30.000 dolara, “CK 13″ 29.000 dolara, “CIVIC” 27.500 dolara, a “Milenium” 18.914 dolara.

 

Kompletan izveštaj organizacije “Nacionalna zadužbina za demokratiju” u kome je lista doniranih organizacija iz Srbije, kao i obrazloženja za donacije, možete pogledati ovde.

 

Izvor: http://www.telegraf.rs/vesti/1029548-istrazujemo-koja-je-americka-nevladina-organizacija-dala-srpskim-nvo-730-000-dolara

Share this post


Pretraži