BIRODI poziva novoizabranog direktora Agencije za borbu protiv korupcije da podnese ostavku i tako da svoj doprinos borbi protiv korupcije u Srbiji

Dragan Sikimić

BIRODI poziva novoizabranog direktora Agencije za borbu protiv korupcije da podnese ostavku i tako da svoj doprinos borbi protiv korupcije u Srbiji

Pozivamo gospodina Sikimića da se povuče sa mesta direktora Agencije za borbu protiv korupcije i time sačuva svoj, javnosti nepoznat antikorupcijski integritet, kao da i spreči dalje urušavanje integriteta Agencije za borbu protiv korupcije.

 

Izbor direktora Agencije za borbu protiv korupcije je doveden do apsurda, ne samo izborom gospodina Sikimića, koji je bio kandidat na lokalnim izborima i donator stranke o čijim donacijama se Agencija za borbu protiv korupcije izrazila negativno, ali i zamenik direktora u javnoj ustanovi, već i činjenicom da ovaj izbor suprotan međunarodnim standardima koji jasno govore kakave osobine treba da ima direktor Agencije za borbu protiv korupcije.

 

Naime, prema dokumnetu Izjava iz Dzakarte o principima za antikorupcijske agencije iz 2012,  jasno je definisano koje osobine mora da ima neko koje rukovodilac antikorupcijske agencije: apolitički stav, nepristrasnost, neutralnost, integritet i kompetentnost. Sve ono sto je javnosti poznato govori da gospodin Sikimić ne ispunjavama navedene uslove.

 

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije je ovom odlukom ponizio sve istinske borce protiv korupcije u Srbiji i doveo u pitanje svoj integrtet.

 

Imajući u vidu da je sporazum iz Dzakarte nastao pod okriljem UN-a, tačniije United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), BIRODI će se obratiti kako ovoj organizaciji, ali i svim relevatnim akterima na nivou EU, koji su nadležni za proces EU integritacija Srbije.

 

Imenovanje gospodina Sikimića nije usamljeni slučaj partizacije borbe protiv korupcije. U poslednjih godinu dana došlo je do više slučajeva gde su članovi antikorucpijskih tela (Odbor Agencije, Savet za borbu protiv korupcije, Lokalni antikorupcijski forum – Požarevac)  postale osobe koje su na razne načine podržavali rad Srpske napredne stranke i njenog kandidata za predsednika Srbije.

 

Ukoliko gospodin Sikimić ne odstupi u roku od 15 dana, BIRODI će pozvati organizacije civilnog društva i medije na bojkot rada Agencije za borbu protiv korupcije, a kao mogućnost ostaje i započinjanje strajka glađu.

 

Share this post


Pretraži