BIRODI: Potrebna antikorupcijska koalicija

BIRODI: Potrebna antikorupcijska koalicija

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je da je Srbija prema podacima Globalnog indeksa korupcije ostvarila napredak u borbi protiv korupcije, ali da ta borba zavisi od političke volje. U Srbiji postoji antikorupcijska dezorganizacija, odnosno stanje u kojem postoji nesklad između potreba i resursa za borbu protiv korupcije, kao i stanje u kojem postoje neizvesnost nagrada i prava za borce protiv korupcije, navodi Biro.

 

Prema nalazima Globalnog indeksa korupcije Srbija je ostvarila napredak u borbi protiv korupcije, saopštio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

 

Oni navode da se postavlja pitanje održivosti i integriteta te borbe i ocenjuju da se Srbija nalazi u na početku institucionalno-normativne faze u borbi protiv korupcije, što znači da borba protiv korupcije nije u institucijama, da zavisi od političke volje.

 

BIRODI je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obeležava danas, naveo da u borbi protiv korupcije postoji manjak rezultata na nivou kažnjivosti, a da je sa druge strane izražena kažnjivost, marginalizacija, a ne retko i diskriminacije onih koji se bore protiv korupcije.

 

„Imajući u vidu aktuelne skromne raspoložive resurse, od antikorupcijske zajednice se očekuje proaktivan pristup u borbi protiv korupcije koji je pretpostavka održivosti borbe protiv korupcije“, poručuju iz BIRODI.

 

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1465405/BIRODI%3A+Potrebna+antikorupcijska+koalicija+.html

Share this post


Pretraži