BIRODI: Predsednik Vučić više od pet meseci bez negativne sekunde u Dnevniku 2 RTS-a!

BIRODI: Predsednik Vučić više od pet meseci bez negativne sekunde u Dnevniku 2 RTS-a!

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je sproveo monitoring izveštavanja Dnevniku 2 RTS-a, preko kojeg se o politici u Srbiji informiše najveći broj građana Srbije, u periodu 1.12.2022.do 15.5.2023.
U periodu monitoringa izveštavanja predsednik Republike bio zastupljen sa ukupnih 23676 sekundi, odnosno 23% svih aktera u dnevniku.
Od navedenog vremena, predsednik Republike Srbije bio je predstvljen sa 78,1% pozitivnog, 21,9% neutralnog i 0% negativnog vremena.
Ovakav nalaz o tonalitetu izveštavanja, kojim dominiraju pozitivno i promotivno, a izostaje kritičko i analitičko izveštavanje o radu predsednika Republike, uredici Dnevnika 2 su prekršili:
Ustav Republike Srbije (član 51),
Zakon o elektronskim medijima (član 47),
Zakon o javnim medijskim servisima (član 4),
Statut RTS-a (član 6) i
Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (članovi 4 od 8) koji garantuju građanima, odnosno od medija zahtevaju instinito, objektivno, pravovremeno i potpuno informisanje. Pozivamo generalnog direktora i Upravni odbor RTS-a da u skladu sa svojim ovlašćenjima po Zakonu o javnim medijskim servisima i Statutu RTS-a obezbede informisanje građana Srbije koje garantuje Ustav i zakoni Srbije.

Share this post


Pretraži