Gradonačelnik Niša i drugi učesnici „dogovornih“ tendera da podnesu ostavke

Gradonačelnik Niša i drugi učesnici „dogovornih“ tendera da podnesu ostavke

Povodom informacija koje nedvosmisleno ukazuju na organizovano „prilagođavanje“ kriterijuma za učesnike tendera za izbor prevoznika gradskog i prigradskog prevoza u Nišu određenim učesnicima u kome učestvuje i Gradonačelnika Niša, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) trazi od gradonačelnika Niša i ostalih učesnika „dogovornih“ sastanaka koji su nosioci funkcija u javnoj vlasti da podnese ostavke. Na taj način bi se makar delimično spasla sva do sada urađena nastojanja na polju borbe protiv korupcije u Nišu kroz uvođenje principa političke odgovornosti za ponašanja koja su koruptivna, što istovremeno nije zamena za eventualnu krivičnu odgovornost koja tek treba da bude utvrđena.

 

Borba protiv korupcije ne trpi zloupotrebe u političke svrhe, kao ni ponašanja „pre podne zalaganje za borbu protiv korupcije, a popodne deo koruptivnih aktivnosti“. Navedeno tim pre važi imajući u vidu činjenicu da su Gradonačelnik Niša, kao i njegov zamenik u više navrata obećali nezavisnost i „slobodan“ rad antikorupcijskih tela, pa i Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) Grada Niša koji je počeo sa radom protekle godine. Informacije i snimci razgovora koje je objavio portal „Južne Vesti“ nedvosmisleno pokazuju suprotno ponašanje gradskih čelnika koja bezuslovno ukazuju na „prilagođavanje“ tenderskih uslova unapred izabranim ponuđačima koji na istom „moraju“ pobediti.

 

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) poziva Tužilaštvo za organizovani kriminal da u najhitnijem roku obradi i procesuira krivične prijave koje je danas podneo Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, a koje se odnose na utvrđivanje odgovornih u navedenim koruptivnim radnjama.

 

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) poziva pre svega Agenciju za borbu protiv korupcije da se oglasi po pitanju ovog „slučaja“, koji nikako ne sme ostati samo u domenu medijskih objava i „zanimljivosti“ kao što su neke ranije koruptivne radnje i ponašanja završavale.

 

U Beogradu,  30.9.2014.

Share this post


Pretraži