Kosovo – dominantna tema informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom
14
March
2019

Kosovo je bila dominantna tema informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom – sa više od 5.000 priloga – od avgusta do decembra 2018. godine.

Više od 25% priloga posvećeno temi kosova

Centralni dnevnici, koji i dalje privlače najviše pažnje gledalaca kada su u pitanju informativne emisije, trebalo bi da nas informišu o događajima u zemlji i svetu. Kako i koliko te informacije utiču na nas, predmet je socioloških istraživanja. Po količini tematskih priloga koji se emituju u centralnim dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS, Pink, Happy, Prva i O2) i televizije N1, Srbija je zemlja čijom informativnom sferom apsolutno dominira tema Kosova.

Biro za društvena istraživanja – BIRODI, uradio je monitoring centralnih informativnih emisija na ovim TV stanicama za period 1. avgust – 31. decembar 2018, i rezultate objavio početkom marta ove godine.

Kao što se vidi iz prethodne infografike, temi Kosovo posvećuje se nešto više od četvrtine svih priloga u dnevnicima. Ili, tri puta više od sportske i zabavne tematike.

Briselski sporazum

Onda, tu je i podstruktura kosovskih tema. Takse koje je Priština uvela Srbiji i oko kojih se sada vrte informacije o sveukupnim odnosima Beograda i Prištine – što međusobnim, što sa ostatkom sveta, u poslednjih pet meseci prošle godine nisu bile među značajnijim temama.

Skoro trećina priloga o eu vezana za temu Kosova

Isto je i sa udelom kosovske tematike u prilozima vezanim za EU, Rusiju i SAD. Krajem prošle godine, kao i godinama unazad, problematika Kosova dominirala je prilozima o EU, čija je uloga o dijalogu i naporima da se krene ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, bila dominantna.

@ 14.03.2019
  • 470 View
  • Komentari su onemoguceni.