Počeo monitoring informativnog programa televizijskih stanica

Počeo monitoring informativnog programa televizijskih stanica

Nastavljajući praksu uspostavljenu za izbore 2012.godine, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) će uz podršku slovačke organizacije MEMO 98 u periodu od 26.2 – 14.3.2014.godine sprovoditi monitoring medija – centralnih informativnih emisija TV stanica i „talk show“ emisija sa izbornim temama. Cilj monitoringa je informisanje javnosti o ponašanju TV stanica tokom poslednje dve nedelje kampanje, kao i da ukaže na odstupanja od standarda profesionalnog izveštavanja/rada. Rezultati monitoringa će biti predstavljeni u četvrtak 13.02.2014.godine.

 

Zahvaljujući podršci partnera iz Slovačke koji su omogućili sprovođenje monitoringa, BIRODI će realizovati deo planiranih aktivnosti koje su bile ozbiljno ugrožene potpunim odsustvom interesovanja međunarodnih organizacija za temu rada medija u Srbiji.

 

TV stanice obuhvaćene monitoringom su: RTS1,TV Pink, TV B92, TV Prva, TV Vojvodina (centralne informativne emisije), kao i sledeće „talk show“ emisije: RTS1 – „Upitnik“, „Da možda ne“, TV Pink – „Teška reč“, TV B92 – „Utisak nedelje“, TV Prva – „Stav Srbije“, TV Vojvodina – „Sučeljavanje“.

 

Monitoringom medija će se meriti: prostorna zastupljenost političkih aktera u izbornom procesu, način na koji su oni predstavljeni, žanrovska struktura medijskih sadržaja (vesti, izveštaji, reportaže i intervjui…), koji novinarski izvori se koriste, oprema medijskih objava, poštovanje etičkog kodeksa novinara Srbije u izveštavanju, poštovanje izbornog i medijskog zakonodavstva i slučajevi zloupotreba medija u kampanji.

 

BIRODI istovremeno poziva sve organizacije i pojedince da dostavljaju na office@birodi.rs ili putem twitter naloga @BIRODI1 sve slučajeve zloupotreba u kampanji do kojih dođu, kako bi isti bili analizirani i prosleđeni nadležnim državnim organima.

 

Sve informacije o monitoringu medija 2014.godine, kao i rezultati monitoringa 2012.i 2013.godine su dostupne na portalu „Media monitor“ – www.mediamonitor.rs

 

Preuzmite saopštenje: Poceo monitoring medija za izbore 2014 BIRODI MEMO

 

 

Share this post


Pretraži