Promotivno-biltenski pristup u izveštavanju medija o predsedničkoj kampanji

Promotivno-biltenski pristup u izveštavanju medija o predsedničkoj kampanji

Rezultati monitoringa medijskog izveštavanja u prvoj nedelji kampanje za predsedničke izbore pokazuju dominantno pozitivno predstavljanje najavljenih predsedničkih kandidata. Aleksandar Vučić dominira u centralnim informativnim emisijama, budući da je sem kao predsednički kandidat predstavljen i kroz aktivnosti koje sprovodi kao Predsednik Vlade.

 Apsolutna dominacija Aleksandra Vučića je zabeležena na televiziji Pink koja je u periodu od sedam dana posvetila ukupno 5518 sekundi kao predsedničkom kandidatu i 1019 sekundi kao Predsedniku Vlade, od kojih je u 99% pozitivno predstavljen. Prvi sledeći kandidat, Vladimir Rajčić imao tek 196 sekundi. Sličan trend zabeležen je i u izveštavanju televizija Prva, B92, RTS1 i Happy.

Izveštavanje televizije N1 karakteriše ujednačeno predstavljanje predsedničkih kandidata, tako da u Dnevniku u 19h, Aleksandar Vučić ima 131 sekundu kao kandidat i 261 kao Predsednik Vlade, Saša Janković 273, Vuk Jeremić 235 i Vojislav Šešelj 222 sekunde.

Za razliku od ranijih monitoringa, funkcionerska kampanja je sada svedena na premijera Aleksandra Vučića, tako da se stiče utisak da Srbija nema vladu.

Tematski okvir karateriše dominacija teme izbornih radnji, odnosno tema unutrašnje i regionalne (ne)stabilnosti.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) sprovodi monitoring medijskog izveštavanja tokom kampanje za predsedničke izbore koji su zakazani za 2. april 2017. godine.

Cilj monitoringa medija je da kroz analizu medijskog izveštavanja informiše javnost o informiše javnost o ponašanju medija tokom predizborne kampanje i da podstakne diskusiju o kvalitetu medijskog izveštavanja o predsedničkih kandidatima i njihovom predsatvljanju građanima, kao i uloge medija u Srbiji uopšte.

Monitoringom su obuhvaćene centralne informativne emisije na televizijama RTS1, Prva, Pink, B92, Happy i N1. Analiza obuhvata praćenje vremenske zastupljenosti aktera, učesnika na izborima i tonalitet njihovog predstavljanja.

BIRODI sprovodi monitoringa izveštavanja medija po metodologiji koja se proizvod pravila koja su definisana od strane Venecijsnake komisije, Saveta Evrope, ODHIRA, OSCE i Direktorata za ljudska prava EU te je zbog toga međunarodno uporediva.

Vremenska zastupljenost aktera u prvoj nedelji predizborne kampanje" - rezultati monitorina centralnih informativnih emisija 3-9. mart 2017.
Vremenska zastupljenost aktera u prvoj nedelji predizborne kampanje“ – rezultati monitorina centralnih informativnih emisija 3-9. mart 2017.

Share this post


Pretraži