Udar izvršne vlasti na planiranu borbu protiv korupcije
29
February
2012

Biro za društvena istraživanja (BIRODI), koji je autor lokalnih planova za borbu protiv korupcije i inicijator osnivanja lokalnih antikorupcijskih foruma u gradovima i opštinama Srbije, ocenio je juče da su gradonačelnik Niša Miloš Simonović i Gradsko veće „ugrozili borbu protiv korupcije u tom gradu“ zbog čega bi trebalo da reaguje Skupština grada koja je sredinom prošle godine jednoglasno usvojila ovakav plan.

 

Gradsko veće Niša prekjuče je na hitnoj telefonskoj sednici donelo odluku o raspisivanju „konkursa za članove LAF-a“, mada je taj forum formiran još prošle godine u okviru projekta BIRODI u kojem grad Niš ima partnersku ulogu. Gradonacelnik Simonović je prethodno izjavio da „LAF još uvek nije formiran“ ne precizirajući po kom osnovu je postojeći LAF do sada radio i oglašavao se. Odluke i izjave niške izvršne vlasti usledile su nakon što je postojeći LAF izdao saopštenje u kojem pored ostalog navodi da „očekuje profesionalno i nepristrasno reagovanje nadležnih državnih organa, pre svega MUP-a i tužilaštva“ povodom nalaza Državne revizorske institucije o načinu trošenja gradskog budžeta za 2010.

 

 

DRI je krajem prošle godine objavila izveštaj u kojem se konstatuje da je petina budžeta grada Niša, ili više od jedne milijarde dinara, potrošena suprotno Zakonu o javnim nabavkama i drugim zakonskim aktima, a nakon toga najavila podnošenje 23 prekršajne prijave protiv gradonačelnika Simonovića, gradskog javnog pravobranioca Miomire Dinić, više gradskih funkcionera i visokih službenika, kao i direktora javnih ustanova.

 

Izvor: http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/udar_izvrsne_vlasti_na_planiranu_borbu_protiv_korupcije_.4.html?news_id=235001

@ 29.02.2012
  • 750 View
  • Komentari su onemoguceni.