UPSS: EPS zloupotrebljava institut „neovlašćene potrošnje električne energije“

UPSS: EPS zloupotrebljava institut „neovlašćene potrošnje električne energije“

Niš, 28. avgust 2017. – Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) iz Niša, nakon održane tribine ,,Električna energija – javno dobro ili monopol?’’, uputio je spisak zahteva nadležnim državnim institucijama, kao i Delegaciji EU u Republici Srbiji.

[quotes quotes_style=“bquotes“ quotes_pos=“left“]U dopisu navedenim institucijama navodi se da ,,EPS Distribucija na teritoriji grada Niša, Aleksinca, Doljevca i drugih gradova masovno zloupotrebljava institut „neovlašćene potrošnje električne energije“.[/quotes]

Kako kažu iz UPSS-a, a prenosi Dijalog Net zlopotreba se vrši tako što EPS, bez prisustva građana/vlasnika brojila, dokaza i odgovarajućeg dokumenta konstatuje navodnu neovlašćenu potrošnju i isključuje struju, a nakon toga ucenjuje građane/vlasnike brojila da će je uključiti tek kada kupe novo brojilo i plate njegovo izmeštanje, što je po zakonu obaveza EPS-a, i kada uplate sva zastarela dugovanja za korišćenje električne energije, što je takođe protivzakonito.

Neki od građana su nakon upravnih i sudskih postupaka, pokrenuli podstupke red Ustavnim sudom, i najavili obraćanje Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu, po raznim osnovama.

Udruženi pokret slobodnih stanara  smatra da je reč o potencijalnoj i stvarnoj zloupotrebi EPS Distribucije velikih razmera, kojom ona stiče protivpravnu korist u milionskim iznosima, kršeći, pri tom, niz zakona i osnovnih ljudskih prava građana i s tim u vezi dostavili su nadležnim državnim institucijama spisak zahteva koje prenosimo u celosti.

Share this post


Pretraži