BIRODI: Cenzurom i spinovanjem protiv integriteta budećeg saziva skupštine Srbije i funkcije predsednika Republike

BIRODI: Cenzurom i spinovanjem protiv integriteta budećeg saziva skupštine Srbije i funkcije predsednika Republike

Biro za društvena istraživanja već dve godine ukazuje da učešće predsednika Republike Srbije kao marketinškog aktera u okviru parlamentarnih izbora predstavlja čin kojim se krši član 40 stav 2, jer se narodni poslanici stavljaju u zavisan položaj prema predsedniku Republike Srbije, koji svojim davanjem imena izbornoj listi Srpska napredne stranke diže njen rejting, a time i broj poslanika izborne liste SNS-a. U zamenu za to poslanici Srpske napredne stranke ne sankcionišu neustavno ponašanje predsednika Republike, a što bi morali da urade po članu 118 Ustava Republike Srbije. Da se to dešava pokazuju analize profesora Pravnog fakulteta.

Na mešanje partijske i javne funkcije predsednika Vučića je ukazala je i posmatračka misija ODIHR-a u svom izveštaju iz 2020. kada je navedeno da je takvo ponašanje suprotno članu 5.4. OSCE deklaracije iz Kopenhagena iz 1990.
Direktor BIRODI-a je u jutarnjem programu kablovske TV N1 izneo predlog kako da se ovo urušavanje integriteta budućeg saziva skupštine Srbije prevaziđe. Predloženo je da predsednik Republike ili povuče svoje ime iz naslova izborne liste SNS-a ili da podnese Aleksandar Vučić podnese ostavku na mesto predsednika Republike i bori se za mesto premijera, odnosno u punom zakonskom i ustavnom kapacitetu nastavi da realizuje politiku SNS-a. Na taj način bi birači znali za koga glasaju, za razliku od trenutne situacije gde birači glasaju za listu koja nosi ime osobe koja nema legalne načine da garantuje ispunjenje predizbornih obećanja liste koju promoviše.

Po Ustavu Srbije, predsednik Republike ne može da kontroliše rad Narodne skupštine Srbije, već Narodna skupština kontroliše rad izvršne vlasti čiji je predsednik Republike deo zajedno sa Vladom Republike Srbije. Uz to, Aleksadar Vućić više nije predsednik Srpske napredne stranke, što znači da po Statutu ove partije on ne može kao član da odlučujuće utiče na ponašanje funkcionera Srpske napredne stranke i time garantuje ispunjavanje izbornih obećanja.
Umesto debate o ovom problemu novinarka Pinka, Gordana Uzelac, pitanjem predsedniku Republiku i novinarka Prve, Marija Savić Stamenić pitanjima Bojanu Klačaru i Vladimiru Radomiroviću su čitavu inicijativu banalizovali i sveli na zahtev BIRODI-a da predsednik Vućić podnese ostavku što je čin spinovanja, tj. dekonteksualizujući i problem i predloženo rešenje koje je u funkciji integritea izbornog procesa i legitimiteta novoizabrane skupštine.
Nijedna od dve navedne televizije nisu omogućile BIRODI-u da predstavi svoju incijativu.
Ovakvo ponašanje je suprotno članu 4,5 i 8 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga zbog čega smo podneli prijavu REM-u.

Share this post


Pretraži