Preventivna selekcija medija – primer cenzure izvora!

Preventivna selekcija medija – primer cenzure izvora!

Biro za društvena istraživanja je organizacija koja je u dva navrata na Kosovu (2013. i 2015. godine) analizirala izveštavanje medija koji imaju medijske sadržaje na srpskom jeziku, odnosno monitorisala medije koji su finansijski podržani od Republike Srbije o čemu je izveštavao i Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije u svom prošlogodišnjem izveštaju o medijima.

Nalazi monitoringa govore da je jedan od gorućih problema to što novinari imaju problem pristupa relevatnim izvorima, tačnije nemogućnost da pitaju u razgovorima sa državnim i lokalnim funkcionerima, stranim diplomatama, predstavnicima međunarodne zajednice na teme od suštinskog značaja za život Srba na Kosovu. Ovo se posebno odnosi na temu Briselskog sporazuma.

Iz tog razloga se pridružujemo protestu redakcije portala Kossev, a povodom selektivnog pozivanja medijskih redakcija da informišu javnost o poseti ruskog ambasadora, Aleksandar Čepurina, severnom delu Kosova.

Ovaj čin Kancelarije za Kosovo i Metohiju se ne može drugačije definisati nego preventivna selekcija medija u funkciji cenzure, gde pristup bitnim događajima, sagovornicima i informacijama imaju mediji za koje važi da znaju šta da pitaju i objave i da za to će dobiti podršku iz državnog budžeta.

Na ovaj način se od medija prave sredstva promocije i propagande, jer oni koji imaju pristup izjavama političara i funkcionera u prilici su da dobiju njihove promotivne izjave bez prava zapitkivanja što je glavna uloga medija, a što prema nalazima BIRODI monitoringa redakcija Kosseva značajno praktikuje.

Share this post


Pretraži