BIRODI: Gradski većnik Novog Sada kažnjen opomenom zbog davanja partijskih izjava kao javni funkcioner!

BIRODI: Gradski većnik Novog Sada kažnjen opomenom zbog davanja partijskih izjava kao javni funkcioner!

Biro za društvena istraživanja je danas obavešten od Agencije za sprečavanje korupcije (Agencija) da je gradski većnik Grada Novog Sada, Milovan Amidžić, kažnjen opomenom, jer je u svojstvu javnog funkcionera dao izjavu za portal euronews.rs u kojoj je govorio o šansama kandidata svoje stranke, Srpske napredne stranke, na izborima za mesne zajednice u Novom Sadu.

Značaj ove odluke se ogleda u činjenici da do sada nije bilo (veće) prakse sankcionisanja zloupotrebe javnih funkcija od strane javnih funkcionera, koji su svoje javne i medijske nastupe koristili za prikrivenu ili otvorenu promociju svojih stranaka, a što je zabranjeno članom 50 Zakona o sprečavanju korupcije.
Ova  odluka Agencije stvara standard, odnosno idealn tip za sve javne funkcionere nezavisno od nivoa vlasti na kojem su kako van, tako i tokom trajanja izborne kampanje kada je u pitanju kršenje člana 50 Zakona o sprečavanju korupcije.
Na žalost i pored višegodišnjeg insitiranja na promeni ovog člana na način da i predsednik Republike bude obuhvačen, jer je on taj koji u praksi najviše krši ovaj član mešajući funkciju predsednika Republike i SNS, to se nije desilo.
Odgovornost za ovu praksu snose i novinari koji na skupovima javnog karakera javnim funkcionerima postavljaju partijska pitanja.
Takođe, pozivamo Agenciju i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da uspostave saradnju kako bi na efikasan način pratili primenu člana 50, jer Agencija ima nadležnost, a REM resurse za monitoring medija.

Share this post


Pretraži