BIRODI: Pozdravaljamo najavu Dr Dragana Milića o obnovi Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu!

BIRODI: Pozdravaljamo najavu Dr Dragana Milića o obnovi Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu!

Biro za društvena istraživanja pozdravalja najavu Dr Dragana Milica, nosioca liste grupe građana u Nišu na nedavno održanim lokalnim izborima, da će nova vlast u Nišu za svoj prvi prioritet imati borbu protiv korupcije, odnosno da je u planu obnova rada Lokalnog antikroupcijskog foruma, tela koje je BIRODI osmislio i u saradnji sa građanima – članovima LAF-a implementirao.

Podsećamo, nakon petogodišnjeg uspešnog rada LAF je postao prvo deo Nacionalne strategije za brobu protiv korupcije (2013 – 2018), a potom i Akcionog plana za Poglavlje 23, tj. mere 2.2.10.31.
Na štetu Niša, ali i Srbije LAF kao nezavisno antikorupcijsko telo je zahvaljujući lokalnim vlastima predvođenim Srpskom naprednom strankom u preko 100 gradova i opština, a među kojima je i Grad Beograd, nije osnovan iako je to bila obaveza da se uradi 2017. godine.
Srpska napredna stranke je u mandatu tri svoja gradonačelnika radila sve da onemogući rad LAF-a. U tome se posebno istakla odlazeća gradonačelnica, Dragana Sotirovski, koja je faktički onemogućila postojanje LAF-a, iako je i sama bila članica ovog tela dok je bila novinarka RTS-a, odnosno uzbunjivačica.

Navedena izjava Dr Dragana Milića je prilika da se ne samo u Nišu već svim lokalnim samoupravama u Srbiji formira nezavisno antikroupcijsko telo bez kojeg neće biti moguće zatvariti Poglavlja 23.

U državi sistemske korupcije koliko je važna borba protiv korupcije na nacionalnom nivou, ako ne i važnija je borba protiv korupcije na lokalnom nivou, jer gradovi su društveni prostor gde se odvija život građana, a korupcija lako vidljivija pojava.

LAF Niš pokazao je da borba protiv korupcije može biti uspešna samo ako su članovi ovog tela imaju građanski i profesionalnom integritet, što ovih dana demonstrira bivša članica LAF-a, Valetina Krstić braneći institucionalni i profesionalni integritet u niškom zatvoru.

Share this post


Pretraži