BIRODI: Pozivamo voditeljku/voditelja TV Prva da tokom večerašnjeg intervjua sa predsednikom Republike poštuju ODIHR preporuke, Ustav, zakone i pravilnik REM-a!

BIRODI: Pozivamo voditeljku/voditelja TV Prva da tokom večerašnjeg intervjua sa predsednikom Republike poštuju ODIHR preporuke, Ustav, zakone i pravilnik REM-a!

Biro za društvena istraživanja poziva voditeljku ili voditelja televizije TV Prva da tokom večerašnjeg intervjua sa Aleksandrom Vučićem:
– kada postavlja pitanja koja se tiču nadležnosti predsednika Republike,Aleksandar Vučić bude potpisan sa predsednik Republike Srbije,
– kada postavlja pitanja koja se tiču partijskog životu u Srbiji Aleksandar Vučić bude potpisan sa član Srpske napredne stranke i
– kada postavlja pitanja koja se tiču lokalnih izborima Aleksandar Vučić bude potpisan sa imenom izborne liste grada na koje se pitanje odnosi.
Rešenje za razdvajanje pitanja o javnih i privatnim funkcijama/ulogama Aleksandra Vučiča, koje dovode do sukoba javnog i privatnog interesa,  može da bude i postavljanje pitanja u formi blokova pitanja: kao predsedniku Republike, kao članu SNS-a i kao nosiocu liste SNS na lokalnim izborima.
Takođe, pozivamo voditeljku ili voditelja da pitanja budu u skladu sa nadležnostima predsednika Republike Srbije, koje su propisane članom 112 Ustava Republike Srbije.
Ovaj predlog BIRODI je u funkciji poštovanja ODIHR proporuke broj 5, Ustava Republike Srbije članova 111, 112 i 123, Zakon o predsedniku Repulike član 1, Zakon o sprečavanju korupcije članove 40 i 41, kao i član 4 Pravilnika o zaštitit ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

Share this post


Pretraži