BIRODI: Predsednik Republike nastavio da u izbornoj kampanji za lokalne izbore krši međunarodne standarde, preporuke ODIHR-a, Ustav i zakone, a Pink medijske pravilnike!

BIRODI: Predsednik Republike nastavio da u izbornoj kampanji za lokalne izbore krši međunarodne standarde, preporuke ODIHR-a, Ustav i zakone, a Pink medijske pravilnike!

Gostujući u jutarnjem programu televizije Pink predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, u kojem je predstavljen kao predsednik Republike Srbije, tokom intervjua govorio je  3/4 vremena od ukupnih 63 minuta kao nenajavljeni nosilac liste za lokalne izbore u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku i time postupio suprotno:
OSCE Deklaraciji iz Kopenhagena iz 1990, tačka 5.4. u kojoj se zahteva razdvajanje javne i partijske funkcije. Ova tačka uz domaće zakonodavstvo bila je osnov za preporuku broj 5 Posmatračke misije ODIHR u izveštaju o parlamentarnim izborima iz 2023. godine koja ima zadatak da spreči funkcionersku kampanju i zloupotrebu javnih ovlašćenja u resursa javnih funkcionera;
– Ustavu Republike Srbije, član 111 u kojem se kaže da „Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije“;
– Zakonu o predsedniku Republike Srbije koji u članu 1 kaže „Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije“;
Zakon o sprečavanju korupcije član 40 stav 1, koji reguliše oblast sukoba interesa i integritet javnih funkcionera, a u kojem se između ostalog insistira na tome da javni funkcioner dužan je da javni interes ne podredi privatnom, u ovom slučaju partijskom, davajući podršku političkoj strani čiji je član suprotno svojim Ustavnim i zakonskim pravima i obavezama.
U intervju, koji je trajao uključujuću i najavnu spicu 63 minuta, na temu UN rezolucije o genocidu u Srebrenici potrošena je 1/4 vremena, dok je 3/4 vremena bilo je posvećeno lokalnim izborima i promociji uspeha vlasti.
Voditeljka intervjua je svojim pitanjima, komentarima, sadržajem emitovanih priloga i prikazanim grafikonima uticala da gost i lista za lokalne izbore kojoj je gost pozajmio ime budu pozitivno ili izrazito pozitivno predstavljena, a opozicione izborne liste na lokalnim izborima budu negativno ili izrazito negativno predstavljene.
Zbog navedenog pozivamo Regulatorno telo za elektronske medije da utvrdi da li je tokom intervjua predsednika Republike došlo do kršenja:
– Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti medijskih usluga, posebno članova od 4 do 8  (istinito, potpuno i pravovremeno informisanje  uz  prisustvo druge strane)
– Pravilnika o načinu izvršavanja obaveza pružalaca medijskih usluga tokom izborne kampanje, član 4. (p0sredno,odnosno prikriveno prepočivanje izbornih lista i kandidata)

 

Share this post


Pretraži