Građani Srbije nisu mentalitetski korumpirani!
20
February
2017

Biro za društvena istraživanja osuđuje izjavu ministarke Ane Brnabić u kojoj je navela da je mentalitet građana Srbije uzrok partijskog zapošljavanja.

Partijsko zapošljavanje je pre svega plod izostanka reformi u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, sektoru koji vodi sama ministarka.Ako tome dodamo svemoć političkih partija, onda se dolazi do zaključka da građani Srbije imaju dva izbora ili da prihvate ponuđene modele “zapošljavanja” ili da se sele iz Srbije u potrazi uza poslom.

Korišćenjem “mentaliteta” za objašnjenje ove devijacije, koje je, uzgred, odavno odbačeni koncept objašnjavanja ljudskog ponašanja, ministarka kao da želi reći da korupcija imanentna osobina građana Srbije, te da je iskorenjivanje partijskog zapošljavanja, kao pojavne forme korupcije, skoro pa nemoguće.

Ovom izjavom ministarka sebi daje opravdanje i izgovor za neuspehe u reformama, ali i daje argumentaciju za njegovo opstajanje.

Pozivamo ministarku da se lati posla na reformama, ojača sistem institucionalnog integriteta, uvede i obezbedi primenu etičkih standarda u rad državne uprave i lokalne samouprave.
Kada to sve uradi, videće da se građani Srbije nisu mentalitetski korupcionaši, već vredni ljudi koji u potrazi za poslom odlaze iz Srbije.

@ 20.02.2017 | Tags:
  • 646 View
  • Komentari su onemoguceni.