Komerijalne televizije sa nacionalnim pokrivanjem zanemarile potpisivanje Sporazuma o izbornim uslovima Proglasa i opozicije, RTS objavio nestinu predsednice Vlade!

Komerijalne televizije sa nacionalnim pokrivanjem zanemarile potpisivanje Sporazuma o izbornim uslovima Proglasa i opozicije, RTS objavio nestinu predsednice Vlade!

Biro za društvena istraživanja  – BIRODI je sproveo analizu sadržaja izveštavanja u dnevnicima televizija sa nacionalnim pokrivanjem i N1 na temu potpisivanje Sporazuma o izbornim uslovima između
Proglasa i opozicije 9. 2024. godine. Od posmatranih dnevnika o potpisivanju sporazuma Proglasa i opozicije u svojim centralnim informativnim emisijama izvestile su TV RTS i TV N1. U dnevnicima RTS i N1 televizijski prilog je kombinovan sa izjavama predsednika Republike o mogućim datumima izbora za Beograd.

Komercijalni emiteri sa nacionalnim pokrivanjem: Pink, Prva, Happy i B92 nisu izvestili o ovom događaju. U dnevnicima ovih pružalaca medijskih usluga sa nacionalnim pokrivanjem dominirale su tema: datum održavanja izbora u Beogradu, koje je ponudio predsednik Republike i sastank premijerke u tehničkom mandatu sa ambasadorima Kvinte, kojima je predočeno da su ispunjene dve ODIHR preporuke, a da su ambasadori Kvinte odlazećoj predsednici Vlade poželeli uspešan rad na narednoj državnoj funkciji.

RTS

U dnevniku RTS-a prilog o potpisivanju sporazuma između Proglasa i opozicije o izbornim uslovima je koncipiran u okviru tema o izborima i sastanku premijerke u tehničkom mandate sa ambasadorima država Kvinte, kojima je predočeno da su dva zahteva Kancelarija za demokratske institicije i ljudska prava (ODIHR) već ispunjena. Navedeno je da je jedan od tih zahteva sloboda korišćenja javnog prostora za sve stranke. Pomenuti prilog je trajao od 8. min 52. sekunde do 11. minuta 35. sekunde u dnevniku, a u okviru njega:
o Novinar RTS sa 35 sekundi je neutralno izveštavao na temu izbora u Beogradu;
o Ana Brnabić je 18 sekundi pozitivno predstavljena u kontekstu izbora u Beogradu;
o Aleksandar Vučić je 60 sekundi pozitivno predstavljen u kontekstu teme o izborima u Beogradu;
o Opozicija 30 sekundi negativno govorila predsedniku Republike;
o Proglas je 28 sekundi neutralno predstavljen u kontekstu ODIHR-ovih preporuka;
o Proglas je 26 sekundi pozitivno predstavljen u kontekstu ODIHR-ovih preporuka;
o Koalicija “Srbija protiv nasilja” je 29 sekundi pozitivno predstavljena u konktestu preporuka ODIHR-a:
o Srpska napredna stranka (SNS) je 23 sekunde negativno predstavljena na temu izbora u Beogradu u konktetu zahteva Aleksandra Vučića od Srpske napredne stranke da ne sme biti nikakvih manipulacija, jer će se on pobrinuti za krivične prijave.
Intencija priloga u dnevniku RTS-a je da Srbjija saradjuje sa ODIHR-om i da ispunjava preporuke. U prilogu je navedeno da je ODIHR pozvan da posmatra lokalne izbore u Beogradu i da je to prvi put da neka zemlja zove ODIHR na lokalne izbore, što nije tačno, jer je ODIHR već posmatrao lokalne izbore u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Moldaviji i Gruziji.

N1

Na na kablovskom kanalu N1 prikazano je tumačenje Proglasa da izbori mogu biti i 2. juna, ali i izjava predsednika Republike da je najbolji datum za održavanje beogradskih izbora 28. april, a da je sledeći jedini mogući dan za održavanje izbora u Beogradu 4. maj na Uskrs.
Prilog o potpisivanju sporazuma Proglasa i opozcije u dnevniku N1 je počeo u 3. minutu i 30. sekundi i trajao do 6. minuta 14. sekunde centralne informativne emisije u okviru kojeg je:
o Inicijativa Proglas je 75 sekundi pozitivno predstavljena u kontekstu ODIHR preporuka;
o Predsednik Republike je 27 sekundi pozitivno predstavljen u kontekstu izbora u Beogradu;
o Koalicija “Srbija protiv nasilja” je 11 sekundi pozitivno predstavljena na temu izbori Beogradu;
o Predsednik Republike je 11 sekundi negativno predstavljen u na temu izbora u Beogradu;
o Koalicija NADA je predstavljena pozitivno 14 sekundi na temu izbora u Beogradu;
o Inicijativa Proglas je 26 sekundi pozitivno predstavljena u konteskstu istorijske godišnjice, odnosno paralele sa godišnjicom demontracija koji su održani 9. martom 1991. Godine.
Intencija u najavi priloga da je predsednik Republike pogrešio u zakonskim mogućnostima kada se mogu raspisati izbori u stavi promašio je datume koje je fiksirao kao moguće.

 

Share this post


Pretraži