Niška skupština proglasila korupcijsku autonomiju

Niška skupština proglasila korupcijsku autonomiju

Odlukom da se ogluši o preporuku Agencije za borbu protiv korupcije o smeni zamenika predsednika Skupštine Grada Niša Nenada Stankovića, aktuelni sastav Skupštine grada Niša je proglasio svojevrsnu „korupcijsku autonomiju“ u kojoj se odluke Agencije za borbu protiv korupcije, kao glavnog tela koje je odgovorno za sprovođenje borbe protiv korupcije, ne sprovode.

 

Dodatni argument o postojanju „korupcijske autonomije“ je činjenica da i pored javno dostupnih dokaza koji ukazuju da je Stanković jedan od učesnika slučaja nameštanja tendera za gradski prevoz u Nišu, on nije smenjen kao izraz stvarne volje za borbom protiv korupcije i jačanja poverenja građana Niša u lokalni predstavnički dom. Takođe, ranije izjave Nenada Stankovića  o statusu Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) u Nišu govore da se radi o javnom funkcioneru kome integritet i borba protiv korucije nisu poznati.

 

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) poziva glavne kadrovike u Srpskoj naprednoj stranci (SNS), a pre svega predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Izvršnog odbora Radomira Nikolića da putem partijske procedure izdejstvuju smenu Nenada Stankovića i na taj način manifestuju integritet SNS kao stranke i pokaze doslednost u borbi protiv korupcije.

 

I na kraju želimo da ukažemo na činjenicu da je Biro za društvena istraživanja (BIRODI) bio u pravu kada je pri izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije pod pretnjom štrajkom glađu i uz pomoć predstavnika međjunarodne zajednice sprečio realizaciju ideje Ministarstva pravde da odbornici budu isključivi članovi lokalnih tela za borbu protiv korupcije. Kao organizacija koja je inicirala  stvaranje mehanizma na lokalnom nivou u predstojećem procesu izrade modela lokalnih planova i tela za borbu protiv korupcije insisitraćemo da lokanih funkcioneri i članovi partija ne mogu da budu nosioci borbe protiv korupcije na lokalnom nivou, pri čemu će nam „slučaj“ Nenada Stankovića biti jedan od jačih argumenta.

 

 

 

U Beogradu, 19.12.2014.

Share this post


Pretraži