Zahtevamo kraj cenzure i početak odgovornosti

Zahtevamo kraj cenzure i početak odgovornosti

Grupa građana i blogera pokrenula je online incijativu u kojoj se oštro kritikuje cenzura na internetu i zahteva odgovornost za posledice poplava. Tekst inicijative preneli su mnogobrojni blogeri i portali, a ona se vrlo brzo proširila i društvenim mrežama. Kao rezultat nastao je i haštag#ulicecenzuri.

 

“U danima kada, usled nemara, nesposobnosti i neodgovornosti vlasti, hrabri i humani građani preuzimaju funkcije države i pomažu unesrećenima iz poplavljenih i ugroženih područja – vlast troši vreme i energiju na kršenje slobode izražavanja, napadajući i gaseći internet stranice koje pozivaju na odgovornost”, navodi se u inicijativi.

 

Njeni potpisnici su podsetili da je u nekoliko dana privremeno onesposobljen blog “Druga strana”, kao i da je obrisan ceo blog Dragana Todorovića na portalu “Blica”, nakon što je Todorović preneo tekst u kome se navode razlozi za ostavku Aleksandra Vučića.

 

“U nedostatku snažne parlamentarne opozicije, uz mali broj štampanih i elektronskih medija koji kritikuju vlast, vlada Aleksandra Vučića i njeni pomagači napadaju kritičku misao na internetu, gušeći slobodu izražavanja. Suočena s neugodnim pitanjima i činjenicama koje joj ne idu naruku, vlast pribegava sili, čime dokazuje da nema argumente kojima bi odbranila svoje postupke”, upozorava se u tekstu inicijative.

 

Zbog svega navedenog, potpisnici ovog online proglasa, zahtevaju da vlast odmah prestane da napada pravo na slobodu izražavanja, da prestane da ometa rad kritički opredeljenih internet stranica i počne da odgovara na pitanja koja joj, kako se dodaje, javnost sa neospornim pravom postavlja.

 

“Zahtevamo da vlast poštuje i sva ostala prava i slobode, kao i vladavinu prava. Zahtevamo da se odmah objave imena stradalih u poplavama. Zahtevamo transparentno raspolaganje doniranim novcem”, ističu inicijatori.
“Zahtevamo da moralno, prekršajno i krivično odgovaraju svi predstavnici vlasti, bez obzira na to na kom se nivou nalaze, za svaki život koji je mogao biti spasen da oni nisu bili nemarni, nesposobni i neodgovorni, i za svu uništenu imovinu koja je mogla biti zaštićena da su oni reagovali adekvatno”, upozorava se u inicijativi.

 

Nekoliko desetina blogera i građana u potpisu na kraju zahteva kraj cenzure i početak odgovornosti.

 

Podršku peticiji danas su počela da daju i novinarska udruženja.

 

Izvor: http://www.autonomija.info/u-lice-cenzuri.html

Share this post


Pretraži