U Srbiji na delu „suspendovanje“ demokratije
27
July
2014

Nastavak prakse predlaganja i kasnijeg usvajanja zakona bez javne rasprave[1], predstavlja čin suspendovanja demokratije. Time se zainteresovanim društvenim grupama i akterima uskraćuje mogućnost da tokom javne rasprave promovišu i zaštite svoje interese kroz institucije u okviru zakona. Odustvo ove prakse dovodi u pitanje legitimitet ali i kvalitet donetog zakona i smanjuje kvalitet buduće primene i očekivanih rezultata.

 

Suspendovanju demokratije doprinosi „odricanje“ Skupštine Srbije od svoje kontrolne uloge, nejako civilno društvo, kao i spremnost dela međunarodne zajednice da zarad stabilnosti regiona i sprovođenja Briselskog sporazuma u drugi plan stavi način i rezultat procesa „unutrašnjih“ reformi u Srbiji.

 

Za razliku do 2012. godine kada se oligarhičnost vlasti se ogledala u regulisanju uredbama stvari koje su trebalo da budu zakonom regulisane, oligarhčnost aktuelna vlast se ogleda u donošenju zakona po ubrzanoj proceduri bez javne rasprave.

 

Zato Biro za društvena  (BIRODI) upozorava da se prestane sa ovom praksom, jer „oktroisana“ tranzicija stvara autokratske i oligarhijske strukure vlasti i institucija što će za tranzicioni rezultat imati nedemokratski politički sistem i sistemsku korupciju kao  jednu od glavnih posledica.

 

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) poziva pre svega stručnu javnost, akademsku zajednicu, organizacije civilnog društva, regulatorna tela, ali i predstavnike relevantnih međunarodnih organizacija koje u Srbiji sprovode dugogodišnje programe u oblasti vladavine prava, demokratizacije i jačanja parlamentarizma da svojim (javnim) delovanjem utiču da se sa ovom, po demokratski razvoj Srbije, lošom praksom prestane. Juče je bio Zakon o radu, danas je Zakon o infomisanju, a već večeras nešto treće.

 

Umesto hiperprodukcije „hitne“ procedure za usvajanje, izmene i dopune zakona, Vlada može po važećim zakonima da spreči koncentraciju vlasništva u sektoru oglašavanja, kao i da spreči uticaj visokih partijskih funkcionera na medije (članova UO koji dolaze iz vodeće stranke) i unapredi transparentnost i svrhovitost dodele sredstava medijima iz javnih izvora.

 

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zahteva od Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije da organizuje javno slušanje oko seta zakona koji se nazivaju „medijskim“.

 

 

 

U Beogradu,  24.7.2014.

@ 27.07.2014
  • 1062 View
  • Komentari su onemoguceni.