REM i novinarska udruženja da spreče političku propagandu u izbornoj hronici

REM i novinarska udruženja da spreče političku propagandu u izbornoj hronici

Biro za društvena istraživanja – BIRODI traži od Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) da spreči fenomen „partijskih kamera“, tj. prikriveno reklamiranje izbornih lista u izbornom bloku u dnevnicima čime se krši član 47 stav 2 Zakona o elektronskim medijima kojime se od emitera zahteva da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje.

Monitoring medija, koji BIRODI sprovodi, ukazuje da na početku izborne kampanje se ponavlja situacija koju beležimo od 2012. godine, a koja ostaje nesankcionisana. Naime, PR službe izbornih lista dostavljaju emiterima video materijale koji nisu medijski (saopštenje), već izborno-propagandni sadržaj (izjava sa visokim stepenom pozitivnog predstavljanja ili delovi spota) izbornih lista, koji se emituje u izbornim hronikama u dnevnicima emitera kao medijski sadržaj.

Tako se dešava da umesto da novinari u medijima  pitaju, zapitkuju, analiziraju programe izbornih aktere i tako drže odgovornima učesnike izborne kampanje pružajući građanima relevatne informacije  na osnovu kojih će oni moći  da donesu odluku da li će i za koga glasati na izborima, mediji se suprotno članu 47. stav 2 pretvraju u  sredstvo propagande, a od medijskih sadržaja reklame.

Takođe, pozivamo i novinarska udruženja da javnim obraćanjima članovima ukažu na neetičnost ovakvog postupanja, jer „partijske kamere“ su plod neetičkog ponašanja novianra, odnosno kršenja Kodeks novinara Srbije, u delu “Odgovornost novinara”, stav 7, kojim se od novinara zahteva da ne prihvataju emitovanje političke propagande.

Predlažemo da umesto emitovanja propagadnih sadržaja, mediji, odnosno njihovi novinari snime i emituju priloge čiji će sadržaj nastati kao rezultat odgovora predstavnika izbornih lista na pitanja koja su relevatna za građane, buduće glasače, a što će im pomoći pri donošenju izbornih odluka, a izbornih listama da predstave svoje izborne programe.

Share this post


Pretraži