BIRODI: Predsednica Narodne skupštine, Ana Brnabić, diskriminiše BIRODI!

BIRODI: Predsednica Narodne skupštine, Ana Brnabić, diskriminiše BIRODI!

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Ana Brnabić, posle iznetih neistina i etiketa o BIRODI-u, nepozivanjem BIRODI-a na sastanak o izbornim uslovima učinila je svojevrsnu diskriminaciju BIRODI.

Zbog navedenog postupka predsednice Narodne skupštine BIRODI će obratiti Poverenici za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitiniku građana. Povodom ovog slučaja, a imajući u vidu preporuku ODIHR-a da proces unapređenja izbornog procesa mora biti inkluzivan, BIRODI se već obratio OSCE Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava u Varšavi, Delegaciji Evropske unije u Beogradu i Misiji OSCE-a u Srbiji.
Podsećanja radi, BIRODI monitoriše medije od 2012. godine, a od 2016. izborno javno mnjenje. Posmatračke misije ne samo ODIHR-a koristile su nalaze izbornog monitoringa medija BIRODI-a. Na poziv ODIHR-a dva puta smo predstavljali nalaze monitoringa na konferencijama ove organizacije u Varšavi.

Autori smo pojma „funkcionerska kampanja“ (2012). Naš predlog da se iz izborne hronike izbace medijski sadržaji koje stranke televizijama dostavljaju kao promotivne sadržaje deo je ODIHR preporuka iz 2023. Posmatračka misija ODIHR iz 2023. godine je  ukazala na značaj BIRODI inicijativu o potrebi donošenja Antibot zakona, kojim bi se sprečilo postojanje botova, koji imaju zadatak da uruše demokratsku javnosti tokom i van izborne kampanje.

Sve napred navedeno nije bilo dovoljno da dobijemo poziv da damo doprinos unapređenju integriteta izbornog procesa u svojoj državi!

Integritet donete odluke podrazumeva javno saopštavanje kriterijima i uređivanje, odnosno regulisanje postojanja sukoba javnog i partikularno-partijskog interesa. Ovo je još jedan argument, koji ide u prilog zahtevu BIRODI da javni funkcioneri razdvoje svoje javne i partijske funkcije davajući na jednu od njih ostavke.

Share this post


Pretraži