Biro za društvena istraživanja poziva Savet REM-a da spreči urušavanje medijskog pluralizma i nejednaku zastupljenost izborih lista!

Biro za društvena istraživanja poziva Savet REM-a da spreči urušavanje medijskog pluralizma i nejednaku zastupljenost izborih lista!

Biro za društvena istraživanja poziva Savet REM-a da spreči zloupotrebu medija od strane Aleksadra Vučića, odnosno očito postojanje neformalne uređivačke redakcije, koju
čini više nacionalnih i lokalnih medija. Postojanje ove „redakcije“ dovodi u pitanje medijski pluralizam u Srbiji, a što je suprotno članu 119 Zakon o elektronskim medijima i što dovodi do nejednake medijske zastupljenosti izbornih aktera u kampanji za lokalne izbore koji treba da se održe 2. juna

Povod za saopštenje BIRODI-a je prenošenje predizbornog mitinga izborne SNS iz Lazarevca, na kojem je nastupio Aleksadar Vučić, a koji je prenošen na televizijama: Informer, Tanjug TV, Vesti, TV Palma plus, Ras, Koreni, M Most, TV BN 2, TV Pančevo, Dunav TV, Hype, Hype 2, KCN1, Supersat, Info 24, TV Plana, Apatin TV, Novosadska TV, TV Most, TV 9, VTV (BTB), Gem RTV, RTK, TV AS, V5, Lav plus, Sat TV, Bosphorus, RTV Vranje …. .

Postavlja se pitanje koji je motiv, odnosno interes ili nužda svih navedenih medija da prenose predizborni skup koji je u funkciji izbora za lokalne izbore u Lazaravca, odnosno koje ne gledaju građani Lazarevca?

Ovaj vid obraćanja govori da i naredni lokalni izbori neće biti izbori lokalnih odbornika za lokalne skupštine, već će biti instrument aklamacije lične vlasti Aleksadra Vućića, gde su mediji samo instrumnet propagande, a ne u funkciji birača za čiji interes pita učesnika izbora, istražuje, podseća, debatuje, jednom rečju pomaže biračima da dobije sve potrebe informacije i shodno svojim interesima donese odluku za koga će da glasa.

I za kraj ovaj vid kampanje će dodatno urušiti legitimitet novoizabranih skupština, jer će one biti odraz glasanja one aktere, a pre Aleksadra Vučića, koji se formalno neće baviti radom lokalnih samouprava, sem da koristi vanistitucionalna, odnsono neustavna i nezakonita rešenja.

 

Share this post


Pretraži