BIRODI: Bujošević i Radovanović nisu bili na koncertu Roling Stonsa o trošku RTS-a, Radovanović prekšio Zakon o uzbunjivačima!

BIRODI: Bujošević i Radovanović nisu bili na koncertu Roling Stonsa o trošku RTS-a, Radovanović prekšio Zakon o uzbunjivačima!

Zoran Gavrilovićn kao ovlašćeni zastupnik Biro za društvena istraživanja dobio je odgovor RTS-a nakon što je poslao na proveru informacije po zahtevu o slobodnom pristupu informacijam, koje je dobio u anonimnoj i ispostaviće se neistinitoj prijavi, koju je po svom potonjem priznanju u kolumni u Informeru priznao Ivan Radovanović član UO Fondacije za srpski narod i državu (osnivač Srpska napredna stranka), savetnik u firmi International communications partners, kolumnista Informera i povezano lice sa predsednicom Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, Olivere Zekić, po članu 2 Zakona o sprečavanju korupcije.
Po dobijaju predstavke‚ što predstavlja čin uzbunjivanja javnosti (Zakon o zaštiti uzbinjivanja član 12 stav 4), Zoran Gavrilović je zatražio od RTS-a dokumenta na osnovu kojih je moguće utvrditi istinitost dobijene informacije.
Sada kada imamo informaciju od strane RTS-a možemo da zaključimo je informacija neistinita, a zbog priznanja Radovanovića da je znao da je informacija neistinita možemo reći da je Radovanović  prekršio člana 11 Zakona o zaštiti uzbunjivača koji glasi „Zabranjena je zloupotreba uzbunjivanja. Zloupotrebu uzbunjivanja vrši lice koje dostavi informaciju za koju je znalo da nije istinita.

Javnosti želimo da ukažemo da je posle iznošenja neistinitih informacija o nalazima istraživanja BIRODI-a, prema kojima kako Radovanović tvrdi Zoran Gavrilović rekao/napisao da su glasači SNS krezubi i nepismeni, što on to nikada nije uradio, već je urađena sociodemografska analizu izbornih preferencija građana Srbije. Istu neistinu je ponovio u fimu „Progon“ na televiziji Pink.

Radovanović se nije tu zaustavio pa te je BIRODI nazvao Institutom Jozef Mengele, a izvršnog direktora BIRODI-a osnivačem sekte. Pored navedenog tRadovanović je iako kao nestručno lice u svojim tekstovima pisanjem neistina  doveo u pitanje načina kako BIRODI sprovodi istraživanja javnog mnjenja (samo preko www.tvojstav.com što nije tačno jer radiomo telefonske i terenske ankete), te sprođenja media monitorniga medija (posmatramo samo dnevnike i političke emisije št je tačno i u skladu sa ODHIR metodologijom), Radovanović je prešao na novi nivo malteritranja BIRODI-a, slanjem anonimnihi neistinih informacija čime BIRODI otežava ostvarivanje Ustavom garantovanih prava na rad, slobobu govora i udruživanja, a na nivo države obesmišljava uzbunjivanje kao vid borbe protiv korupcije.

 

Share this post


Pretraži