BIRODI: Nedemokratski izbori su uvod u produbljivanje političke krize u Srbiji.

BIRODI: Nedemokratski izbori su uvod u produbljivanje političke krize u Srbiji.

Biro za društvena istraživanja poziva vlast i opoziciju da sa dužnom pažnjom razmotre odluka o svrhovitosti da se u Srbiji 17.12.2023. godine održe izbori, koji to suštinski neće biti!
Naime, smatramo da ćemo ponovo prisustvovati aklamaciji o ličnoj vlasti Aleksandra Vučića.

U prilog ovoj tvrdnji govori činjenica da će Aleksandar Vučić, suprotno Ustavu, član 111, biti marketinški nosilac izborne liste SNS-a na parlametarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Tako će građani Srbije umesto da biraju programe, odnosno kandidate za funkcije narodnih poslanika, poslanika u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornika u lokalnim samoupravama, oni će se izjašnjavati o ličnoj vlasti Aleksandra Vučića, koji će biti jedini kandidat za sve navedene funkcije.

Pozivamo opoziciju koja je pohitala za zahtevom za izborima u ambijentu nepostojanja ni minimalnih uslova koji garantuju minimalne pretpostavke za demokratske izbore, odnosno vlast koja je pokazala spremnost da još jednom organizuju izbore koji to suštinski nisu, da stvore izborne uslove dostojne kandidata za članstvo u Evropsku. To podrazumeva:
– Ispunjavanje ODIHR-ovih preporuka,
– Donošenje novog Zakona o elektronskim medjima kojim se postojeći sastav Saveta REM-a biti resetovao, odnsno biti zamenjen novim sastavom Saveta REM-a izabranim po zahtevnijim i strožijim uslovima.
– Odustajanje predsednika Republike da bude marketinški, odnosno manipulativni, kandidat time što će biti nosilac izborne liste SNS na izborima na kojima neće biti biran ni za jednu funkciju za koje se organizuju izbori, već deo marketinške manipulacije biračima.                                                    – Razdvajanje izbora na način da se očuva integitet i funkcionalnost lokalnih, pokrajinskih i parlamentrnih izbora

Izbori koji nisu u funkciji integriteta institucija i vladavine prava su izvor budućih kriza, ma koliko lična vlast davala privid stabilnosti. Bez vladavine prava, integriteta institucija i slobodne javnosti postojeći ekonomski rast može biti vrlo brzo doveden u pitanje, odnosno postati neodrživ.

Share this post


Pretraži