Plan integriteta političkih partija – mehanizam za unapređenje borbe protiv korupcije

Plan integriteta političkih partija – mehanizam za unapređenje borbe protiv korupcije

Fondacija Konrad Adenauer, predstavništvo u Beogradu (KAS) i Biro za društvena istraživanja (BIRODI) u ponedeljak, 8. decembra, u „Aero Klubu“ u Beogradu, predstaviće koncept Plana integritata za političke partije.

 

Političke partije kao značajni akteri u borbi protiv korupcije, uspostavljanju i konsolidaciji demokratije, moraju zadovoljiti osnovne standarde interne demokratičnosti, odnosno postaviti antikorupcijske vrednosti i mehanizme borbe protiv korupcije u temelje svojih statuta, programa i delovanja.

 

KAS i BIRODI su, kroz razgovore, intervjue, ankete sa predstavnicima političkih stranaka i stručnjaka za politička i pravna pitanja, istraživali koji su to nedostaci u propisima koji regulišu rad političkih stranaka i unutrašnju organizaciju i rad stranaka, kao i nedostatke u političkoj, normativnoj i izbornoj sferi koje je neophodno unaprediti i učiniti efikasnim instrumentima u borbi protiv korupcije.

 

Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su krajem oktobra ove godine na okruglom stolu koji je okupio predstavnike političkih partija i stručne javnosti u ovoj oblasti, sa ciljem da se kroz diskusiju dođe do potencijalnih rešenja za unapređenje integriteta politčkih partija. Predstojeći skup ima za cilj da razmotri zaključke do kojih smo tada došli i predstavi koncept Plana integriteta za političke partije, kao korisnog mehanizma za unapređenje borbe protiv korupcije u Srbiji.

 

Share this post


Pretraži