BIRODI: Direktor Agencije za sprečavanje korupcije izgovorio neistinu po pitanju ponašanja predsednika Republike tokom prošlogodišnje izborne kampanje za parlamentarne i predsedničke izbore!

BIRODI: Direktor Agencije za sprečavanje korupcije izgovorio neistinu po pitanju ponašanja predsednika Republike tokom prošlogodišnje izborne kampanje za parlamentarne i predsedničke izbore!

U intervju Politici, direktor Agencije za sprečavanje korupcije, Dejan Damjanovć je na pitanje o učešću predsednika Republike u izbornoj kampanji izjavio:
„Ako ste pažljivo pratili kampanju prošle godine, predsednik je bio vrlo pažljiv i naglašavao je kada govori kao predsednik Srbije, a kada kao predsednik stranke. I onda tu nema ničega što je sporno za nas.“
Ova izjava direktora Agencije za sprečavanje korupcije ne odgovara činjeničom stanju.
Naime, na osnovu člana 114 stav 2 Ustava Republike Srbije i člana 9 Zakona o izboru predsednika Republike Srbije predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije је 2. marta doneo Odluku o raspisivanju izbora za predsednika Republike.
S druge strane, na osnovu člana 109 stav 6 Ustava Republike Srbije, člana 20 stav 3 Zakona o predsedniku Republike i člana 59 Zakona o izboru narodnih poslanika, predednik Republike je 15. februara doneo Odluku o raspisivawu izbora za narodne poslanike
I parlametarni i prvi i jedni krug predsedničkih izbora su sprovedeni 3. aprila 2022. godine
Iz napred navedenog Aleksadanr Vučić je tokom prošlogodišnjih izbornih kampanja bio učesnik izbora za predsednika Republike i nije mogao da obavlja funkciju predsednika, jer je tu funkciju je po sili zakona obavljao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije.
Zbog toga predsednik Republike nije bio u situaciji da razdvaja partijsku i javnu funkciju, jer tokom kampanje za predsendičke i parlametarne izbore nije bio predsednik Republike.
Po stupanju na funkciju direktora Agencije za sprečavanje korupcije, Dejana Damjanovića, BIRODI je zatražio da Agencija za sprečavanje korupcije utvrdi da li je zbog činejnice da je predsednik Republike sa pozicije tada predsednika Srpske napredne stranke shodno Statutu Srpske napredne stranke član 45 predlagao kandidate za poslanike na listi SNS-a i u kampanji davao podršku davanjem imena izbornoj listi Srpske napredne stranke stavio poslanike u zavisan odnos u smislu člana 40 stav 2.
Agencija za sprečavanje korupcije to nije uradila do danas.
Navedena izjava direktora Agencije za sprečavanje korupcije predstavlja obmanu javnosti i urušavanje integritet jednog od ključnih stubova integriteta izbora.
Obmanu javnosti predstavlja i odgovor u kojem direktor Agencije za sprečavanje korupcije izgovara:
„Evo, sad smo dobili jednu prijavu u kojoj se kaže da mu se voditeljka obratila sa „predsedniče”. Pa spiker može da kaže „predsednik republike”, jer to je na kraju krajeva doživotna titula u svakoj državi“
Prema BIRODI monitoringu intervjua predsednika Republike, Aleksandar Vučić je na TV Prva od 8.11.2023, gde je najavljen i potpisan kao predsednik Republike, 40% vremena govorio o izborima i izbornim oponenitima.

Share this post


Pretraži