BIRODI: Od danas smo punoletni, slavimo 18. rodjendan!

BIRODI: Od danas smo punoletni, slavimo 18. rodjendan!

Pre osamnaest godina na današnji dan, 3. novembra, grupa sociologa je osnovala Biro za društvena istraživanja – BIRODI sa idejom da svoje istrazivačko i teorijsko znanje stave u fukciju kreiranja i merenje društvenih promena u Srbiji, a to znači da Srbija postane država vladavine prava, integrieta institucija i slobodne javnosti.
Tokom „mladog“ BIRODI-a prvo je nastao koncept „Gradovi protiv korupcije“ koji je nakon petogodišnjeg testiranja u Nišu postao deo Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, odnosno mera u Poglavlju 23. USAID, Ulof Palme centar i OSCE – Misija u Srbiji su nam omogućili da naša teorijska znanja o korupciji kao devijaciji pretvorimo u praktična rešenja.
Podršku smo imali i od strane Fondacije za otvoreno društvo  za razvoj mehanizma za borbu protiv korupcije na nivou profesije. Tako je nastala skica zakona o profesionalnom organizovanju i profesionalnom integritetu, koji čeka skupštinsku većinu da je pretvori u zakon.
Desetogodišnji monitoring medija je jedan od rezultata BIRODI-a. Posmatranje izveštavanja medija tokom i van izbora je postala značajna delatnost BIRODI-a, koje ne bi bilo da u tome nismo imali podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) i kolega iz slovačke organizacije MEMO 98. Već u prvom monitoringu 2012. nastao je pojam „funkcionerska kampanja“, koji je postao nezaobilazni deo izbornog pojmovnika. Ove godine smo doživeli da decenijsko ukazivanje na fenomen partijskih kamera, objaljivanje partijskih kao medijskih sadržaja u izbornim hronikama, bude zabranjeno Zakonom o elektronskim medijima.
U želji da ono što smo napravili i ono što znamo ne ostane samo u BIRODI-u, osnovali smo Online istraživačku akademiju. Kroz seminare svoja znanja i istraživačke alate ćemo predati nastavnicima sociologije, učenicima, studentima sociologije i sociolozima.
Već sada je izvesno da ćemo u radu Online istraživačke akademije imati partnestvo sa Svetskom asocijacijom za istraživanje javnog mnjenja, ali i profesorima sa prestižnih univerziteta u svetu, među kojima su i oni koji su rođeni u Srbiji.

Na dana kada obeležavamo naše punolestvo počinjemo monitorng izvestavanja televizija sa nacionalnim pokrivanjem i N1 u svojim centralnim informativnim emisijama na temu parlamentarnih izbora.

Share this post


Pretraži