BIRODI: Predsednik UO RTS-a umesto zakonskog odgovora nudi tekst u kojem je Ivan Radonović priznao daje prekršio Zakon o zaštiti uzbunjivača davanjem neistinite informacije!

BIRODI: Predsednik UO RTS-a umesto zakonskog odgovora nudi tekst u kojem je Ivan Radonović priznao daje prekršio Zakon o zaštiti uzbunjivača davanjem neistinite informacije!

Nakon što je Branko Klanšček u podcastu izneo neistine kada je u pitanju nedostavljanje odgovora BIRODI-u od strane RTS po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a povodom anonimne predstavke, čiji smo sadržaj želeli da proverimo, predsednik UO RTS-a je preko twitera kao odgovor ponudio tekst Ivana Radovanovića iz Informera. Radovanović u tekstu tvrdi da je on autor tog anonimnog e-mail-a čime je prekšio član 11 Zakona o zaštititi uzbunjivača, jer je je izvršio uzbunjivanje javnosti (član 12 Zakona o uzbunjivanju) dostavljajući  informaciju javnosti za koju je znao da nije istinita.

Iz teksta se vidi da autor, koji je jedan od aktera Izvestaja Saveta za borbu protiv korupcije o medijima iz 2011. godine, slučaj „Borba“, ima negativan stav prema onima koji se bore protiv korupcije i za slobodnu javnost „Famoznim čuvarom savesti društva našeg, osobom koja ima „čulo za razlikovanje dobra od zla“, svetionikom morala, istražiteljem korupcije, predobrim, prepoštenim g. Gavrilovićem“.

Radovanović je u tekstu ovako predstavio borbu protiv korupcije i slobodu medija na kojoj radi BIRODI: „Pošto si ti, oličenje. Svih onih koji uzvikuju prazne parole ne bi li neko čuo za njih, svih koji se primaju na gluposti, svih koji su spremni da izmisle razlike između onih sa zubima i onih bez, svih koji se lože na kobojagi vrednosti, a bezvredni su, svih koji mrze svakoga ko nije isti kao oni, svih koji tvrde da su najpametniji, a gram pameti nemaju, svih koji trče od redakcije do redakcije, nude se da nešto kažu, lupetaju po mrežama, i svih koji izigravaju žrtve, a bave se otkidanjem tuđih glava„.

Jedna od poruka koju je Radovanović poslao je i to da se on volonterski bavi borbom protiv borbe protiv korupcije i slobodne javnosti koja je garantovana Ustavom Republike Srbije član 46, odnosno odbranom RTS-a i REM-a.

„I da li je samo RTS smunjiv. Ili i REM. Možda KGB? Mosad. Bugarska služba, pošto mi baba Bugarka. Neko iz Kraljeva, iz centra (odatle je Olja, i svi su povezani). Vučko, da napakosti Bujketu?  Jedino što ću da priznam je da nismo išli avionom, nego brm-brm mečkom. I u Grandu nije bilo mesta. Stajali smo na terenu, ne u loži. A tekstove ne naplaćujem, jer pišem samo kada ja hoću, i samo šta ja hoću. A o tebi, Zoki, hoću. S uživanjem. Za dž.“

BIRODI kao organizacija koja se bavi antikorupcijom i čiji je model borbe protiv korupcije na nivou gradova država preuzela i koji je deo Poglavlja 23,  uradila je ono što uvek radi kada dobije e-meil od pravih ili lažnih uzbunjivača.  Slanjem zahteva po slobodnom pristupu informacijama instituciji na koju se ukazuje, u ovom slučaju RTS-u, započet je proces provere sadržaja anonimne predstavke. Podrška i zaštita uzbunjivača je jedan od ključnih alata za borbu protiv korupcije.

Stoga, pozivamo RTS da skladno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi odgovor u kojem će navesti da li tražena dokumenta postoje ili ne. Ovo se pre svega odnosi na akta, koja regulišu procedure angažovanja spoljnih saradnika RTS-a i koja bi trebala da su deo plana integriteta RTS-a kao zakonska obaveza javnog servisa po Zakonu o sprečavanju korupcije (članovi od 93 do 99). Nuđenjem novinskog članka iz Informera, kojim je prekršen Zakon o uzbunjivanju, umesto zakonom propisanog odgovora, Klanšćek krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama i dodatno urušava integritet RTS-a.

Pozivamo Agenciju za sprečavanje korupcije i Savet za borbu protiv korupcije da se oglase povodom nezakonitog čina Radovanovića, koji dodatno urušava borbu protiv korupcije.

 

Share this post


Pretraži