Monitoring medija na temu Briselski sporazum – mediji na srpskom KiM
26
February
2016

Briselski dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU, daleko je od transparentnog. Učesnicima dijaloga je data mogućnost da svaka od njih na svoj način prezentuje postignuća i neuspehe u dogovoru i primeni Briselskih sporazuma.

U takvim uslovima, koje karakteriše manjak informacija, dokumenata, spremnosti aktera da daju izjave i budu propitivani i analizirani, mediji se nalaze pred velikim izazovm u ostvarivanju svoje primarne funkcije: da informišu, pitaju, analiziraju i javnosti daju relevatnu medijsku sliku. Medijski rad se svodi na čekanje izjava i sapoštenja i oslanjanja na čitanje između redova.

U takom ambijentu, prema nalazima monitoring, mediji su ostvarili svoju informativnu ulogu, uz prisustvo promocije pre svega Vlade Srbije i generalno pozitivnog stava prema Briselskom procesu.

Kada su u pitanju informativne emisije, retki su primeri istraživačkog i analitičkog novinarstva. I u ovom slučaju, pored same redakcijske opredeljenosti, pokazala se prednost online medija, na šta ukazuje izveštavanje informativnog portal Kossev koje je pokušavalo da čita šta se dešava iza izjava i saopštenja.

Za dalji uspeh Briselskog procesa, od posebne važnosti je da se dijalog Beograda i Prištine proširi iz briselskih kancelarija, odnosno da pored razgovora političkih predstavnika Beograda i Prištine uključe se i ostali akteri. Primer toga je saradnja privrednih komora Srbije i Kosova.

Širenjem aktera, posebno uključivanjem njegovih protivnika najbolji način se doprinosi ne samo primeni Briselskih sporazuma, već generalno odnosima Srba i Albanaca.

Monitoring medija na temu Briselski sporazum – mediji na srpskom KiM

Media coverage of the Brussels process – september/december 2015

Conclusion eng.

@ 26.02.2016
  • 763 View
  • Komentari su onemoguceni.