Najviše za medije bliske vlasti
17
December
2015

Analiza raspodele novca za finansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa na teritoriji grada Niša pokazuje da su, od ukupno 50 miliona dinara, koliko je ove godine izdvojeno za te namene, najviše dobili mediji povezani sa Srpskom naprednom strankom (SNS), izjavio je danas sociolog Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

On je, u debati “Sprovođenje medijskih konkursa na lokalnom nivou – studija slučaja Niš”, ukazao da se ti mediji pominju u izveštaju Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije. Gavrilović je precizirao da je 16 medija u Nišu dobilo novac za ovogodišnje finansiranje medijskog sadržaja od javnog interesa, među kojima je njih šest ukupno dobilo 86 odsto sredstava.

Tih šest medija su vlasnički, finansijski i programski povezani sa SNS, tvrdi Gavrilović, čiji je Biro za društvena istraživanja, zajedno sa Lokalnim antikorupcijskim forumom iz Niša, uradio istraživanje o trošenju gardskog novca za finansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Gavrilović smatra da u Nišu sastav stručne komisije za dodelu novca za finansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa nije odražavao proklamovani koncept nezavisnosti iznet u Medijskoj strategiji.

On je objasnio da je jedna članica komisije bila honorarano zaposlena u dva medija koja su bila na konkursu i da je za jedan od njih učestvovala u odlučivanju. Prema Gavriloviću, sporno je i to što, prilikom dodele novca za medijske sadržaje od javnog interesa u Nišu, nije uzeta u obzir činjenica da su dve televizije bile kažnjavane.

Novinarka i koordinatorka Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) iz Niša, Zorica Miladinović, ocenila je da su mnogi prvu godinu programskog finansiranja medija shvatili kao eksperimentalnu, smatrajući da nije veliki problem ako se naprave greške. Mislim da eksperimentisanja sa javnim interesom, pogotovo sa javnim interesom u medijima i sa novcem građana, ne sme da bude, naglasila je Miladinović. Izrada Izveštaja o sprovođenju konkursa za sufinansiranje medijskih projekata za ostvarivanje javnog interesa na teritoriji grada Niša počela je u oktobru i finansirali su je BIRODI i LAF.

Prvi izveštaj o sprovođenju konkursa mediji Niš

LAF i BIRODI instrument za monitoring izveštavanja medija

Građansko-profesionalni monitoring medija koji su podržani iz javnih izvora – Slučaj Niš

Izvor: Fonet

@ 17.12.2015
  • 1011 View
  • Komentari su onemoguceni.