Srbija i medijske slobode – „Mediji su se pomerili u stranu, postali držači mikrofona“

Srbija i medijske slobode – „Mediji su se pomerili u stranu, postali držači mikrofona“

Srbija je na putu ka Evropskoj uniji. Pitanje medijskih sloboda, barem deklarativno, jedno je od ključnih u procesu pridruživanja ove zemlje Evropskoj Uniji. Situacija u toj oblasti daleko je od idealne.

 

Po izvještaju Reportera bez granica, Srbija je napredovala u odnosu na prošlu godinu i sada je na 54. mjestu, od ukupno 180 zemalja, što je svrstava ispred BiH, Hrvatske, Makedonije… Nije da su se stvari poboljšalje. Kod nekih se samo situacija pogoršala više. Izborna kampanja uvijek dodatno otkriva stanje.

 

„Mediji su se pomjerili u stranu, postali držači mikrofona, i dopustili strankama da promovišu svoje programe, a sebe lišili uloge da zapitkuju“, kaže Zoran Gavrilović, iz Biroa za društvena istraživanja.

 

Na godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije red je da se prisjetimo i ovog nemilog događaja.

 

„Teško da možemo govoriti o slobodama u medijima, ako imamo nerazjašnjena ubistva i ako, po našim podacima, za period od 2008. do 2013., imamo u prosjeku nešto manje od pet napada mjesečno na novinare“, podsjeća Vukašin Obradović, predsjednik NUNS-a.

 

Jedan od šampiona po broju tužbi za tekstove je Željko Bodrožić, urednik Kikindskih novina.

 

„Za razliku od prije 5. oktobra, kada smo bili kažnjavani po onom Vučićevom zakonu o informisanju – kako danas mnogi zaboravljaju da naglase – poslije 2000. godine smo prešli na ove prave sudove. Faktički sam provodio dva dana na sudu, a tri dana poslu“, kaže Bodrožić.

 

Delegacija Evropske Unije u Srbiji podržala je sa 1,8 miliona eura projekat Mediafreedom. Zbog aktuelnog političkog trenutka nisu željeli komentarisati pitanje medijskih sloboda, kao ni predložene zakone, iako je u Evropskom parlamentu 1. aprila rečeno da bez medijskih sloboda u Srbiji nema uspješnog završetka pregovora.

 

Gavrilović kaže da je zabrinjavajuće to što su mediji okrenutu sigurnim izvorima finansiranja – da su zarad toga spremni da se malo više bave promocijom i propagandom.

 

„Sad kad su nestali strani donatori, bojim se za medijsku scenu u Srbiji koja će ostati iza ove vlasti“, naglašava Bodrožić.

 

Kad govorimo o medijskim slobodama, najveći problem je u nama samima jer mogućnost koja nam je data da ukažemo na problem – najčešće ostaje samo mogućnost.

 

Izbor: http://www.federalna.ba/bhs/vijest/94906/video-jedno-od-kljucnih-pitanja-u-procesu-pridruzivanja

Share this post


Pretraži